Depression

Alle har prøvet at være kede af det og i trist humør, hvilket er helt normalt. Men er man så trist og ked af det, at man føler sig hæmmet i hverdagen og verden er uoverskuelig og fremtiden håbløs, kan det være en god ide at få hjælp.

Symptomer på depression

Depression er især kendetegnende ved nedtrykthed (sænket stemningsleje), nedsat lyst eller interesse og/eller nedsat energi eller øget træthed.

Disse symptomer kaldes de depressive kernesymptomer

Desuden kendetegnes depression af nogle ledsagesymptomer som nedsat selvtillid eller selvfølelse, selvbebrejdelse eller skyldfølelse, tanker om død eller selvmord, tænke- eller koncentrationsbesvær, agitation eller hæmning, søvnforstyrrelser, samt appetit- og vægtændringer.

Ovenstående kendetegn for depression er defineret ud fra ICD 10, som er en internationale klassifikation af sygdomme (International Classifiction of Diseases 10 udgave)

Hvilken grad af depression der er tale om, afhænger af, hvor mange af symptomerne man har fra hver af ovenstående grupper, samt om symptomerne har varet mindst 2 uger og om man kan udelukke en organisk årsag. Du kan se nærmere om ICD 10’s definition på depression her: ICD 10 depression  

ensomhed | træthed | depressions symptomer

Flere kendetegn ved depression

Mange oplever en depression som en tung dyne, de har trukket over sig, der frarøver dem alt energi. Grundhumøret er simpelthen sænket. Bare det f.eks. at skulle tage et bad kan virke fuldkommen uoverskueligt og uoverkommeligt. I stedet kan den depressive putte sig længere ned under dynen og isolere sig endnu mere.

De der har en depression kan opleve tristhed, en længerevarende følelse af tungsind, uvirkelighedsfornemmelse, overvældende træthed og håbløshed. Man mister evnen til at glæde sig helt eller delvis. Mange oplever at det er uoverskueligt og alt for energikrævende at have kontakt med andre mennesker, selv familie og venner. Små beslutninger kan føles uoverkommelige, man har ikke længere lyst til at have gæster eller gå i byen. Man mangler overskud og kan simpelthen ikke overkomme det man plejer at kunne og mange føler at de ikke slår til. 

Det kan også være svært at koncentrere sig og tage beslutninger. Man kan være længere tid om at svare, have nedsat appetit, hård mave, nedsat ansigtsmimik. Man isolerer sig og koncentrationsevnen kan være nedsat. Man kan have svært ved at læse aviser, bøger eller se tv og film. Man kan være svimmel, opleve verden i sort/hvid, have søvnproblemer og nedsat sexlyst.

Depression er ikke et svaghedstegn

Man isolerer sig og koncentrationsevnen kan være nedsat, så man kan have svært ved at læse aviser, bøger eller se tv og film. Man kan være svimmel, opleve verden i sort/hvid, have søvnproblemer og nedsat sexlyst.

Mange mangler selvtillid og gå på mod og plages af uforklarlig angst, selvbebrejdelser, skyldfølelse og skam. Man kan føle skyld og bebrejde sig selv og ikke synes man er noget værd. Det kan være svært at se håb for fremtiden. I værste fald kredser tankerne om døden og selvmord.

Der skelnes mellem tre forskellige grader af depression; let, moderat og svær depression. Symptomerne på at være depressiv kan variere i styrke og intensitet alt efter i hvilken grad man er depressiv.

Depression er ikke et svaghedstegn. Tværtimod er det ofte meget samvittighedsfulde personer, der rammes af en depression

Sådan arbejdes der i selve terapien

I terapien arbejder vi først og fremmest med, at du skal føle dig tryg i mødet med mig, så du har lyst til og mod på at åbne op om, hvordan du har det. At du føler dig tryg ved mig er forudsætningen for, at terapiforløbet kan fungere godt.

Jeg starter med at høre ind til hvordan du har det her og nu, hvor længe det har stået på og om det er første gang du oplever det sådan eller om du har tidligere erfaringer med depression. Dernæst taler vi om hvilke symptomer du oplever og hvordan de påvirker dig og din hverdag. Jeg hører ind til hvem du er og hvordan du lever dit liv. Og desuden høre jeg ind til din opvækst og om der er noget der, du tænker kan have indflydelse på de problemer du oplever lige nu. Er der f.eks. mønstre eller leveregler fra dengang der spiller uhensigtsmæssigt ind i dit liv her og nu.

Vi taler også om de tanker du gør dig og hvordan de tanker spiller sammen med følelser, kropslige symptomer og den adfærd du udviser. Og ikke mindst hvordan du kan arbejde med at ændre negative og uhensigtsmæssige tanker, således at du bliver mindre trist og får færre kropslige symptomer og mere energi. Med andre ord, så lærer du at identificere og nuancere tanker og følelser, der bidrager til depressionen. Desuden lærer du at forebygge fremtidige depressive perioder.

Vi taler sammen om hvad depression egentlig er og hvordan depressionen ”virker” Om biologi og kemi og ændringer i hjernen, der er under indflydelse af hormoner og signalstoffer. Vi taler om arv og miljø, om at være sårbar og disponeret og hvad der kan forebygge fremtidige depressioner.

Så taler også vi om noget mere af det du selv kan gøre, f.eks. at få fokus på lystbetonede og energi givende aktiviteter.

Nogle beskyttende faktorer i forhold til at få depression er at være social, lave noget sjovt og være i fysisk aktivitet, f.eks. ved at motionere. En måde at kombinere alle tre faktorer på, kunne f.eks. være at gå til en holdsport. 

Vil du vide mere om depression, kan du med fordel se på Psykiatrifondens hjemmeside under det mentale motionscenter. Klik her