Livskriser
Det er helt normalt at opleve ændringer i livet. Når vi oplever ændringer i vores liv, er det ikke altid det foregår helt nemt.
Livskriser er noget vi alle oplever
Livskriser er en del af livet. Men hænger vi fast i livskrisen kan den udvikle sig til angst og depression.
Livskriser opstår når vi er ude for store forandringer og måske oplever, at livet ikke længere giver mening. Det kan være forandringer fra skiftet fra folkeskolen til videre uddannelse eller fra gymnasiet til universitetet. Tvivlen om hvorvidt man har valgt det rigtige og om man kan leve op til de forventninger der er.
Det kan være forandringer fra at bo et sted i landet til et andet eller fra at bo alene til at flytte sammen med sin kæreste og overgangen fra bare at være sig selv til at blive forældre. Skiftet fra at være studerende til at være i fuldtidsarbejde og finde sin identitet som udlært med eget ansvar kan også være udfordrende.
Når to bliver til flere
En forandring kan også være at blive mor eller far, og skulle have en hverdag til at fungere. Flere unge forældre sætter høje krav til dem selv om, hvordan de skal være forældre. Hvis de ikke kan leve om til de krav, kan de have store konsekvenser for deres egen og familiens trivsel. Lidt senere i livet når børnene er større kan det være svært at finde plads og tid til det hele. Ikke mindst hvis man har fuldtidsarbejde samtidig med at skolearrangementer, venner og familien skal passes og derudover skal der være tid til en selv.
Mange oplever at det kan være svært at finde ordentlig tid til det hele. Så kan konsekvensen være, at man risikerer at opleve at det påvirker ens humør og overskud og sætter begrænsninger i ens liv. En dag er børnene lige pludselig store og flytter hjemmefra og nogle oplever det som meget tomt. Måske arbejder man ikke længere så meget. Måske har man masser af tid, som man har svært ved at fylde ud. Ens forældre bliver ældre og de har måske brug for mere hjælp end tidligere.
Konflikter i parforholdet, sygdom eller fyringer
Mange oplever også konflikter i parforholdet. Nogle bliver skilt og andre bliver sammen selv om de ikke nødvendigvis har det helt godt. Sygdom kan ramme og påvirke kvaliteten af ens liv. Nogle oplever dødsfald i nærmeste familie eller blandt vennerne. Andre oplever at blive fyret eller være nødsaget til at finde nyt job, uden egentlig selv at ønske det.
I løbet af livet er der altså flere muligheder for, at man føler sig presset. Nogle oplever det hele snævrer til eller at det ligefrem vælter. Ofte stiller man rigtig store krav til sig selv. Ofte kritiserer man sig selv, hvis man ikke lever op til disse krav. Det går både ud over ens selvtillid og ikke mindst ens selvværd.
Tal om dine bekymringer med andre
For mange gange kan det hjælpe at tale med nogle mennesker man er fortrolig med. Det kan være sin kæreste eller ægtefælle, familie eller gode venner eller veninder. Du kan læse mere om livskriser hos Psykiatrifonden her.
Men nogle gange kan det også være rigtig svært at række ud og bede om hjælp og involvere en man kender. Så er der mulighed for at få professionel hjælp. Du kan komme i terapi hos mig hos unik psykoterapi. Her bliver du mødt åbent og nysgerrigt. Du kan fortælle om hvordan du har det og hvordan din livssituation er. Så ser vi sammen på, med udgangspunkt i dine ønsker og behov, hvilke tanker og leveregler du har for dig selv og hvordan du kan ændre på dem, for at få det bedre.
Fordelen ved at gå i terapi
I de tilfælde, hvor du har behov for at tale med en anden end dem du kender kan det være en god ide at opsøge en terapeut. Det gælder også hvis du oplever negative humørmæssige påvirkninger og begrænsninger i dit liv, Terapeuten er en professionel fremmed du ikke er i en relation til i forvejen. Overfor terapeuten kan du åbne op om dine problemer og behov, uden at komme i følelsesmæssig klemme til den anden person.
I terapien lærer jeg dig, hvordan du kan opbygge og styrke dit selvværd. Man bliver nødt til at passe på sig selv og give sig selv rum, for at man kan være der for andre. Det lærer jeg dig, så du kan leve et godt liv og have overskud til både dig selv og andre, frem for at lade dig begrænse og blive trist og stresset.
Ordet krise betyder vending. Terapien kan hjælpe dig til at få krisen til at åbne op til en ny måde at se livet på, uden du behøver at opleve de begrænsninger du oplevede før.